Arkeolojik Teoriler Göbekli Tepe'de Çöküyor

gobekli tepe urfa mo 11500 tapinak kalintilari

Darbe günlükleri ve boş şişelerin kakafonisi arasında, belki de insanlık tarihinin yeniden yazılmasına yolaçacak Göbekli Tepe, Urfa'da, Harran ovasının batısı, Suriye sınırının 30 km kuzeyinde keşfedilen kalıntılar güme gitti, gidiyor. Karbon tarihleme milattan önce 11500 yılını işaret etmekte.

Alman arkeolog Schmidt başkanlığındaki kazılar, Büyük Piramit'ten 7000, Stonehenge'den 6000 yıl ince yapılmış tapınakların enkazını (ing.) yavaş yavaş ortaya çıkarırken, belli başlı arkeolojik teorileri de şiddetle sallayacak gibi.

Hasbelkader arkeoloji dersi almışsanız, bilirsiniz: MÖ 11500'de Taş Çağı dediğimiz, Pleistosen ve Mezolitik dönemin hemen sonrası, Neolitik dönemin tam başlangıcı yaşanmakta. Avcı-toplayıcı atalarımız çakmaktaşından devşirdikleri ok uçlarının yardımıyla yabani yaratıkları avlıyorlar. Tarım muhtemelen yok, ama bulunan kalıntılar gibi sofistike binaların yapımı hiç yok; ya da öyle anlatılırdı.

Easter Adası'ndaki monolitleri aratmayacak T-şeklinde sütunlar birer birer günışığına çıkarken, Klaus Schmidt'in cüretkar tezi de kulaklarımızda çınlıyor:

İlk insanı toplu yerleşimler kurmaya iten dürtü tapınma ihtiyacıydı. Tapınakların inşası ve bakımı, onları tahıl ve evcil hayvanlar gibi sürekli gıda kaynaklarını aramaya itti; ve yeni yaşam tarzlarını koruyabilmek için yerleşik düzene geçtiler. Şehri tapınak başlattı.

Bugün tarih yeniden yazılıyor, ama kimileri için herşey aynı tas, aynı hamam. Mutlaktan sakının.


0 yorum :: Arkeolojik Teoriler Göbekli Tepe'de Çöküyor

Yorum Gönder