Janie'yi Hayal Etmek

gotik fantazi
Bilmiyorum, erotik edebiyattan, ya da daha doğru deyişle erotikadan hoşlanır mısınız? Kendine özgü bu yazı türü adeta büyülü bir dünyaya girmek gibidir, hiç çıkmak istemeyebilirsiz; dışardaki hayat bir anda anlamını yitirir, olaylar, haberler, 15. madde, Tayyip'in bıyığı, hocanın sakalı vb olmaları gerektiği yere, hiçliğin kuyusuna doğru tek yönlü yolculuklarına başlarlar.

Ne var ki, her erotika yazarı aynı değildir. Ben kadın yazarları daha etkileyici bulurum. Türün erkek kalemşörlerinin çoğunun tarzı adeta kötü ve kısa porno filmi gibidir; hemen konuya girerler: Kadın emlakçıya ev kiralamak için gider ve komisyoncu "Tam size göre bir yer biliyorum," der. Adamın bu etkileyici konuşması kadını hemen baştan çıkarır, adamın önünde diz çöker ve...

Kadın yazarlarsa farklıdır. Sizi, dışarıdan bakan ve pasif konumda bir seyirci olmaktan çıkarır, olay örgüsünün tam içine sokarlar; hikayenin parçası olursunuz, ister voyör, isterseniz kahramanlardan biri olarak.

Liz'in öyküleriyle 2007 yılında tanıştım. Sitenin adı bile sanki başınızı döndürmek için seçilmişti: You Dream of Janie (kendime not: neden Janie yerine elimde olmaksızın Janice diyorum araştır); orada geçireceğiniz sıradışı dakikaların habercisi gibiydi. Hemen her köşede insanı adeta çimdikleyen, ya da dalıp bir yerlere götüren bir şey vardı (dream a little dream of me). Öyküler arasındaki favorimse Lilith Quotient (18+, ing.) oldu. Bu yarı bilimkurgu, yarı mitolojik hikayeyi bir solukta okudum (kelime oyunlarına dikkat). Henüz tamamlanmamış (kendisine bir ara yazmıştım, tamamlayacağını söylemişti) Lilith'in macerasını seveceksiniz.

İlk düşüncem öyküyü Türkçe'ye çevirmek oldu fakat sonradan vazgeçtim. Kulakları çınlasın, bir arkadaşımız vardı. Bir ara bir boru şirketinin müdürlüğünü yaptı. Tesadüfen telefon konuşmalarını dinleseydiniz, herhalde yüzünüz kızarırdı: boruları indirir, kaldırır, kıvırır, sokar, büker, döşer, yağlar, ucundan tutar, geçirir, yatırır... Sanırım anladınız, listeyi uzatmanın manası yok. Beni çeviriden soğutan da Türkçe'de cinsel içerikli sözcüklere yüklediğimiz aşırı ataerkil ve kaba anlamlar oldu; hikaye kahve muhabbetine dönecekti. Yine de içimde uktedir hala. Ben yapamadım, belki siz yaparsınız (bu kelime oyunu nasıl?).

Görsel: Gothic, OctaviS'ten


0 yorum :: Janie'yi Hayal Etmek

Yorum Gönder