"Nasıl başarılı bir blog (günlük) yazarı olurum?" Hatırı sayılır miktarda günlüğüm olduğu için bu soruyla sık karşılaşırım. Cevap başarıyı nasıl tanımladığınıza bağlıdır. Hemen aklıma gelen kıstaslar şunlar:
Çok ziyaretçi çekmek
Çok okunmak
Ziyaretçilerin düzenli yorumda bulunması
Kaos yaratmak
Para kazanmak
Her kıstas için farklı stratejiler gerekeceği için bu makalede ortak noktaları ele alacağım.
Sevdiğiniz bir konu seçin.
Bu belki de en önemlisi, ve belki de herkesin bildiği. Varsın olsun! Hoşunuza giden şeyler hakkında yazmakla, sevmediğiniz, bilginizin az olduğu ya da nefret ettiğiniz şeylerle ilgili yazmak arasında dağlar kadar fark var. Kendinize işkence etmeyin. Zevk almak ayıp değil; size haz veren konular hakkında yazın.
Ölmeyecek bir konu seçin.
Moda değişir, gündem sabit kalmaz. Geçen yıl çok tartışılanın bu yıl esamesi bile okunmaz. Bir bakarsınız herkesin dilinden düşmeyen ipod artık kimsenin umrunda değil. Ama çocuk yetiştirmek, pazarlama, vb yüzyıllar sonra bile gündemde olacaktır.
Düzenli yazın.
Tabii ki söylemek yapmaktan kolay fakat işin üçkağıdı şu: yazılarınızı sıraya koyun. Çoğu blog yazılımının bunu yapmanıza olanak veren bir işlevi vardır, kullanın! Üç makale yazdınız diye üçünü de yayınlamak zorunda değilsiniz.
İçeriğe önem verin.
İlk dört ay okuru mokuru düşünmeyin. Yalnızca yazın ve yüz civarı makale olmadan beklenti içine girmeyin. Ziyaretçilere fayda sağlayacak, bilgilerini artıracak, artı değeri olan fikirler sunun; şişirmeyin. Sonra yazılar arasında bağlantı (link) kurun. Bloğunuzu erken pazarlamayın. Doyurucu olmayan içerik ziyaretçileri soğutur.
Konudan sapmayın.
Seçtiğiniz şeye, bu ister hobi, ister müzik, resim, iletişim, sosyal ağlar ya da neyse o olsun, ona sadık kalın. Rahatlamak için başka bir yöntem, daha doğrusu blog bulun.
0 yorum :: Blog Yazarlarına Tavsiyeler
Yorum Gönder