Devamlı Takip Altındayız

Kamu güvenliğine yönelik tehditler artarken, hayatımızın her boyutunu izlemeye yönelik talepler de artıyor. Elektronik postalar, Facebook profilleri, arama sorgularımız, internet alışkanlıklarımız, kısaca özel yaşamımızla ilgili her türlü ayrıntı bir şekilde kaydediliyor.

Toplanan verinin önemli kısmı pazarlama amaçlı ve iyi ya da kötüye kullanılabilir (çoğu kez satış maksadı baskındır) ve şirketlerin elindedir. Keza, emniyet güçlerinin emrinde bariz sebeplerden dolayı hatırı sayılır bilgi mevcut, sokak kameralarından, video kayıt cihazlarına dek.

Peki, rahat mı olmalıyız? Şöyle Türkiye'nin son iki üç yılını bir gözünüzün önünden geçirin: Kaç telefon dinlendi, kaç kişinin bilgisayarları Emniyet'e taşındı, ya da detayını bilemediğimiz kaç kişi henüz duymadığımız yöntem ve tekniklerle takip altında?

Vurgulamak istediğim kimin suçlu ya da suçsuz olduğu değil, özel yaşamımızın ne kadar kolay (hem teknik hem de yasal açıdan) ihlal edilebildiği. Mevcut alışkanlıklarımız sayesinde silemediğimiz izler bırakıyoruz ve günü geldiğinde, bir hata yaptığımızda, bunlar aleyhimize kullanılacak.


0 yorum :: Devamlı Takip Altındayız

Yorum Gönder